Molloskum Kontagiozum
Molluskum Kontagiozum Belirtileri Nelerdir?
Deri üzerinde küçük, kabarık ve yumuşak et parçaları şeklinde ortaya çıkan Molluskum Kontagiozum, parlak bir yüzeye sahiptir. Enfeksiyon genellikle deri lezyonları dışında herhangi bir belirti vermez. Deri renginde ya da kırmızı renkte olabilen Molluskum Kontagiozum lezyonları ilk aşamada egzamaya benzeyen döküntüler şeklinde ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda vücudun farklı noktalarında tek tek görülebilirken, kimi hastalarda ise kümeler halinde ortaya çıkar.
Lezyonların sayısı genellikle en fazla 20’ye ulaşır. Deri üzerinde ortaya çıkan lezyonun dış yüzeyi gözeneklidir ve siğiller ile karıştırılmamalıdır. Molluskum Konagiozum’un tanısı için test yapılmasına gerek yoktur. Çoğunlukla doktorlar tarafından ilk muayene sırasında kolayca anlaşılabilir. Eğer lezyonlar tedavi edilmez ise bazı hastalarda sertleşerek yaygınlaşır ve çıban gibi görünebilir.
Molluskum Kontagiozum’a Karşı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Molluskum Kontagiozum enfeksiyonu ve neden olduğu deri lezyonları bazı hastalarda kendiliğinden kaybolurken bazı hastalarda kırmızı lekeler ve yaygınlaşma gibi durumlar görülebilir. Molluskum Kontagiozum’un tedavisi daha çok hastanın yaşı ile bağlantılıdır. Özellikle çocuklarda yapılan tedaviler ağrılı olabildiği için bazı doktorlar küçük çocuklarda tedavisiz bırakma yöntemini tercih edebilir. Çocuklar uygulanabilecek olası tedavilerden korkacağı ve canı yanabileceği için ailenin onayı ile kendiliğinden geçmesi beklenebilir. Tedavi uygulanmasına karar verilen Molluskum Kontagiozum lezyonlarının tanısı ile ilgili bir şüphe oluşmuş ise lezyon cerrahi alet yardımı ile sıkılır ve içinden çıkan sıvı mikroskop altında incelenir. Molluskum Kontagiozum tanısı konan hastaya farklı birçok tedavi yöntemi uygulanabilir.
Deri üzerindeki döküntüler tamamen ortadan kaybolana kadar kriyoterapi (sıvı nitrojen tedavisi) ile dondurma işlemi uygulanabilir. Lezyonlar çok sayıda değil ise daha fazla yayılmadan penset ile sıkarak ya da sivri iğne ile delerek içi boşaltılabilir. Nadiren de olsa küretaj adı verilen ve sivri bir cerrahi alet ile kazıma işlemi yapılan tedavi yöntemi de tercih edilebilir. Molluskum Kontagiozum tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise elektrokoterizasyon işlemidir. İnce uzun bir lazer aleti ile ısı verilerek yakılan lezyonlar, lokal anestezi ile deriye zarar vermeden kolayca uygulanır. Ancak küçük çocuklarda bu tip işlemler tercih edilmez. Özellikle çocuklarda göz bölgesinde ortaya çıkan Molluskum Kontagiozum lezyonları için göz hastalıkları uzmanına gidilmelidir.